dinsdag 27 april 2010

Doesburg en de Oranjes


(Foto uit Bakfeest "Cupcakes & zo")

Vandaag hangen op alle locaties van defensie de vlaggen halfstok voor de gesneuvelde mariniers terwijl het vandaag ook de verjaardag is van onze kroonprins. Maar over een paar dagen is het weer feest in ons land. 30 april is een dag waarop we allemaal weer even koningsgezind zijn. Door het hele land feestelijke activiteiten en op deze dag laat het zonnetje zich ook meestal wel even zien. Ik geloof dat het vrijdag alleen wel iets minder warm wordt dan vandaag en morgen :-( Toch jammer. Maar laten we hopen dat we dit jaar het een en ander van vorig jaar kunnen vergeten (voor zover dat mogelijk is...)

Bij het kijken op de website van Doesburg en Oranje las ik wat de Oranjes met de prachtige oude stad Doesburg hebben:


“Meer dan eens heeft Doesburg en Oranje een rol vervuld bij Koninklijke bezoeken aan de stad. In 1924 maakte het Koninklijk paar een rondrit door een deel van de Achterhoek, waarbij ook Doesburg werd aangedaan. In september 1931 inspecteerde Koningin Wilhelmina het materieel van het garnizoen en in 1937 en 1939 bracht prins Bernhard bezoeken aan de krijgsmacht in en rond de stad. In de zomer van 1945 werd Koningin Wilhelmina geheel onverwacht gezien in de ruïnes van de Grote Kerk. Prins Bernhard bracht op 9 juni 1948 een werkbezoek. Op 26 januari 1952 werd de vaste brug over de IJssel geopend door Koningin Juliana en twintig jaar later, op 31 augustus 1972 stelde Prinses Beatrix de gerestaureerde Grote Kerk officieel in gebruik. Prins Claus komt op 21 april 1993 naar Doesburg om de gerestaureerde Kloosterkazerne te openen.


Hoogtepunt uit het bestaan van de vereniging is ongetwijfeld de viering van Koninginnedag 1998 door Koningin Beatrix en haar familie in Doesburg.”


Bron:
www.doesburgenoranje.nl
Kijk ook even op:
www.doesburgdirect.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten